Джендема – ад или рай?

Джендем – турската дума за ада. Най-зловещото място на земята. Пъкъла. Но има едно място на милата ни планета, където джендем не е равносилно на преизподня. И това място се намира в сърцето на нашата малка България – сред непристъпните скали и величествените водопади на Централния Балкан. Това място е резерват Джендема и тук се намира рая на земята!

Високо в сърцето на Стара планина, малко под величествения връх Ботев, има едно място, което прилича на частица от рая, пренесена тук на земята, за да омайва нас – простосмъртните. Тук се намират Райските скали, тук се намира Райското пръскало, тук дори цветята и тревите са райски! А гледката ли… Гледката е неземна! Усещането? Неповторимо! Огромни скали се издигат до небето. От тях буйни потоци се хвърлят устремено и политайки надолу в бездната се пръсват на хиляди сребристи капчици преди да се разбият с грохот в земята и да продължат по пътя си, като по този начин образуват величествените водопади, който хората са нарекли пръскала. Високо в небето кръжат недосегаемите орли и зорко следят всичко, което става под тях. А там долу на земята по тучните склонове на планината цъфтят свежи и уханни цветя, които изпъстрят моравите по неповторим начин.

През сърцето на тази чудна местност, по склоновете, между скалите, над пропастите и покрай поточетата криволичат тесни пътечки, по които човек може да мине и да се наслади на неповторимия досег с природата. Тук човек може да се почувства като величествените орли, наблюдавайки света от високия ръб на някоя скала. Тук човек може да отпие от прохладата и свежестта на кристалните поточета. Тук човек може да се наслади на вкуса на горските плодове, растящи по склоновете. Тук човек може да се възхити на дивите обитатели наоколо – реещите се птици в небето, грациозните диви кози, подскачащи елегантно по скалите или тромаво поклащащите се мечки в горите. Тук човек може да се излегне и да съзерцава нощем безбройните звезди обсипали небосвода и да се отдаде на размисъл – за света, за космоса, за вселената… или за чудния малък свят, криещ се в сърцето на Централния Балкан.

Джендема. Не, това не е ад. Джендема – това е мястото, където можеш да погледнеш по различен начин на света. Това е мястото, където можеш да вникнеш в дебрите на дивата природа и да я видиш в целия й блясък, в истинския й вид, непокътнат от хората. Това е мястото, което ни е подарено от Бог и което трябва да запазим такова, каквото е. Джендема – това е Рая на земята!

IMG_0505new

P.S. След като си разгледах снимките от похода „Плевен-Карлово“ 2009 си спомних как след най-тежкия преход – тръгване от х. Тъжа, изкачване на вр. Ботев в мъгла и силен вятър и спускане до х. Рай по Тарзановата пътека, се хвърлих уморен на полянката пред Рай и се загледах във водопада… водата се хвърляше от ръба на скалите, разбивайки се в няколко прага преди да достигне дъното на бездната. Улисан от красивата гледка, неусетно започнах да размишлявам за това, дали мястото е ад или рай… Изведнъж излязох от транса, стреснат от вика на мой приятел. Беше дошло време да се настаним в хижата. Тогава реших, че някой ден ще седна да нахвърля няколко реда мисли по въпроса :)

Advertisements

2 thoughts on “Джендема – ад или рай?

  1. И хубаво, че си го направил. Приказно е. Знаеш ли, никога не съм посещавала Джендема, но след публикацията ти, това се нарежда сред местата, на които ще отида със сигурност. Или поне, здраве да има, бих отишла!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s