На лунна светлина

7 октомври 2009

От известно време в главата ми се въртеше мисълта да снимам на брега на Дунава през нощта на лунна светлина… под звездното небе! И ето, че и този момент настъпи. Уговорихме се с един приятел и нарамихме стативите. Намеренията ни бяха да снимаме лунния изгрев, който трябваше да бъде в тази посока.

IMG_4553

Но поради тежката облачност и грешна информация от ненадежден източник за точното време на изгрева ни се наложи да почакаме известно време. В крайна сметка малко след 9 часа вечерта луната се показа високо над хоризонта.

IMG_4558

След като ни омръзна да стоим на дигата решихме да слезем долу на плажа. Нивото на реката е доста ниско по това време на годината и на места от водата се показват остатъци от някогашни кейове.

IMG_4559

IMG_4562

Атмосферата беше приказна. Но както често се случва при снимането на пейзажи, ми се прииска да мога да запечатам колкото се може повече от гледката на един кадър. Затова реших да направя панорама. Речено – сторено. След половин час чакане четирите снимки за панорамата бяха готови. Но като се прибрах вкъщи – катастрофа! Заради постоянно движещите се облаци програмата не успя да съедини снимките. Но да се върнем отново на брега. След опита за панорамата вече нямах нерви да чакам толкова за една снимка, която може и да не се получи накрая и затова продължих с единичните кадри.

IMG_4563

IMG_4568

Докато чаках да дойдат други облаци и да скрият луната отново, реших да се обърна и да направя някоя снимка към Видин и описващия траекторията си по небето Сатурн.

IMG_4571

Желаните облаци в другата посока пристигнаха и отново обърнах фотоапарата.

IMG_4572

Но бързо изчезнаха със скоростта, с която се появиха. Затова пробвах отново няколко композиции с останките от кея, само че този път в дългия край на обектива.

IMG_4580

IMG_4582

По едно време се зададе огромен шлеп и реших да се отдръпна. Все пак от дигата видях какви вълни се образуват след преминаването му.

IMG_4584

Точно преди да си тръгна повдигнах отново фотоапарата към звездите за една последна снимка.

IMG_4586

Advertisements

10 thoughts on “На лунна светлина

  1. Невероятни снимки си направил. Много добре е направено и самото обяснение след всяка. Действат ми успокояващо :))). Супер са! Поздравявам те!!!

  2. Браво, отлично!
    Жалко е само че замазаните облаци не изглеждат добре на всички снимки. Може би е трябвало експеримент на повече исо за по-малко време.

  3. Замазаните облаци са търсен ефект :) Лично на мен така ми харесват повече, създават някакво мистично усещане.

  4. Само да кажа , че ски път като ги гледа тези снимки оставам възхитена и направо не вярвам , че това всичко се случва в нашия град , но трябваше да го снимаш , за да го видя ..и да осъзная колко е красиво :)

  5. Не може да бъде, наистина, ако не беше писал, че си стоял на видинския бряг, там, където съм израсла, просто нямаше как да го позная.

  6. Върна ме в предучилищната, аз тепърва ще се пробван на нещо подобно :)

  7. Tisho zashto ne ochastvash v nqkoi konkurs.Naistina vsichki snimki sa mnogo krasivi!!!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s