Параклисът край Плана

12.05.2011

Параклисът „Свети Киприян” до село Плана е един от най-сниманите параклиси по форумите. Не се и учудвам защо – самото място е много фотогенично, а и е близо до София. Един ден се зазяпах в една програмка показваща мястото и часа на изгревите и залезите на луната и слънцето и видях нещо интересно – в средата на седмицата луната залязваше към 2-3 след полунощ в югозападна посока – почти перфектни условия за една нощна снимка на параклиса. Пуснах муха в главата на Иван Миладинов и се разбрахме да отидем сряда вечерта да видим какво ще излезе. За нещастие беше облачно и го отложихме. На следващата вечер обаче небето се изчисти и решихме да се занесем до там. Спряхме на нивата до параклисчето и извадихме техниката. Първо направих една пробна снимка на нивата до параклисчето.

Луната беше все още твърде високо и снимките излизаха все едно снимаш посред бял ден. Преориентирах се към параклиса. След няколко пробни снимки определих композицията и реших че финалния кадър ще сглобя от 3 снимки, по 25 минути всяка. Оставихме фотоапаратите да снимат и зачакахме. Неусетно час и половина минаха в сладки приказки. Но какво да видя след това – заради страшната влага наоколо обектива ми се беше изпотил и само първата снимка не беше засегната. След известна борба на компютъра със слоеве и маски все пак успях да сглобя читава снимка със звездни следи, на която да не личи проблема.

Хубавото на тази позиция беше, че се хваща и полярната звезда в кадър, а лошото – че от фотогеничното дърво не се виждаше почти нищо. Затова смених позицията. Нагласих фотоапарата и отново зачакахме. Но след още час и половина дойде и разочарованието – този път и трите кадъра бяха съсипани и нищо не можеше да се направи. Батерията вече си отиваше, луната почти се беше скрила, а ние вече мислехме само как ще се приберем на топло. През нощта после сънувах как и двата кадъра са съсипани и нищо не става от тях. Адски ме беше яд за провалените кадри. На сутринта се разбра, че поне първия е спасен, а от втория остана само пробната снимка.

Определено някоя вечер отново ще се посети това място с надеждата за по-добър късмет и по-малко влага.

4 мнения за “Параклисът край Плана

 1. Имах същия проблем със снимка на една стара църква край село Порой (Несебърско). Чаках в колата час и половина, а се оказа че обективът се изпоти и снимката не ставаше за нищо. :( Но при теб все пак се получи чудно ;)

 2. Супер са се получили :)

  Относно конденза, препоръчват да се носи една помпичка (ако имаш такава за издухване на прах от матрицата) и да се продухва от време на време.

 3. Еми поизмъчих се във фотошоп, докато сглобя трите снимки, но някак си успях. Имах късмет, че обектива се беше изпотил само по краищата. Иначе Ванката ми даде неговата помпичка, та го продухвах на няколко пъти, ама явно някой неща не стават дори и с духане :D

 4. Привет!
  Прекрасни снимки!
  Мога ли да използвам втората за ето тук: http://strannik.bg/o/5226/paraklis-sveti-kipriyan. Ако искате можете и вие да си я качите със съответни коментари – ако се регистрирате ника Ви се добавя автоматично като автор. А върху снимката се наслагва автоматично и воден знак на сайта за да няма смисъл да се краде.
  Поздрави и успех!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s