С дрон над Пловдив

18.02.2017 – 19.02.2017

Винаги съм се дразнил, когато пловдивчани започнат да възхваляват колко прекрасен е Пловдив. Но няма как да си кривя душата – прави са! Градът наистина е такъв! Затова най-накрая се наканих да отида там с дрона и да го пусна от някое тепе (не, не да го хвърля, а да го пусна да лети). В главата ми се въртеше идеята за светещия град малко след залез, с няколко тепета извисяващи се над улиците. Гледал съм из фейсбук подобни готини снимки и след бърза справка с гугъл мапс разбрах, че Данов хълм е моето място.
Пристигнахме в Пловдив още по обяд. Все пак не бях дошъл само за снимките. Разходка по главната, обиколка из Стария град, най-накрая видях на живо и прословутия Античен театър. Мястото беше подходящо за разговор на тема 50 нюанса. Споко, не сме фенове, просто си коментирахме и се смеехме. Една бърза обиколка по уличките на Капана и настъпи време за снимки. Насочихме се към заплютия вече Данов хълм. Табелата в началото на стъпалата съобщаваше, че това е Сахат тепе, едно от шестте останали в момента в Пловдив. Сахат тепе… това не е ли… още преди довърша изречението и миризмата на димящи билки ни удари. На следващия завой видяхме и бандата тийнейджъри, които обгазяваха тепето.

DJI Phantom 3 Advanced iso 200, f/2.8, 1/60 сек. панорама от 6 кадъра на 20 mm
DJI Phantom 3 Advanced
iso 200, f/2.8, 1/60 сек.
панорама от 6 кадъра на 20 mm

Залезът се запуши още преди да стане интересен, затова направих просто едно разузнавателно кръгче с дрона без да снимам. Тъкмо започнах да правя една панорама и картината от дрона изчезна… мамка му, тъпата телевизионна кула блокираше сигнала ми. Умната машинка тръгна да се прибира и когато се приближи на 50 метра от мен, успя отново да възстанови сигнал. Направих едно кръгче и към Стария град, но резултата беше същия. Приземих дрона и реших да почакам да се стъмни и града да светне. Явно беше, че от това място не мога да летя надалеч.
След половин час светлинките на града започнаха една по една да се включват. Сложих нова батерия и вдигнах дрона във въздуха за мечтаната снимка. Хоризонта на запад още светеше в червено-оранжево от залеза, а гледката към Альоша и Младежкия хълм беше много красива, въпреки запушеното време!

DJI Phantom 3 Advanced 20 mm, iso 1600, f/2.8, 7x1/13 сек. (за чистене на шума)
DJI Phantom 3 Advanced
20 mm, iso 1600, f/2.8, 7×1/13 сек. (за чистене на шума)

На другия ден времето се беше намръщило. От време на време припръскваше леко, а върховете на тепетата бяха обвити в мъгла. Имаше предостатъчно време за една последна разходка, преди да си тръгнем. На Гребната база времето сякаш беше спряло. Всичко беше мрачно и сиво, а водата в изкуствения канал беше покрита с топящ се лед. Цялата му повърхност беше осеяна с пукнатини и мрачни зеещи кратери, вероятно резултат от масирана бомбардировка с камъни. Кратерите имаха разнообразни и причудливи форми – неврони, комети, очи, медузи, галактики…

DJI Phantom 3 Advanced 20 mm, iso 100, f/2.8, 1/100 сек.
DJI Phantom 3 Advanced
20 mm, iso 100, f/2.8, 1/100 сек.

Бързо издухах една батерия да кръжа над формите, но когато приземих машинката видях, че е леко мокра и не посмях да направя още едно кръгче с втората батерия. Вярно че летях ниско, но ако станеше авария, леда не беше достатъчно здрав да издържи тежестта ми. И така приключи краткото ни посещение в Пловдив, но със сигурност има още много неща, които си заслужават да се снимат от въздуха.

Още мои снимки може да намерите на Facebook страницата ми.

Коментирайте и споделяйте на воля! :)

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s