Хрониките на един изгрев

10.03.2019

Много мразя бавния преход между зимата и пролетта! Хващам се на бас, че не очаквахте да започна с негативно изречение. Но е факт. Мразя всичко наоколо да изглежда мръсно и кафяво, докато в небето избухват невероятни изгреви и залези. През този не съвсем кратък период е почти невъзможно да се намери интересен обект или място за снимане. Почти. Но клишето „самотно дърво в полето“ работи по всяко време на годината и при всякакви условия. Както казва един приятел и фотограф – клишетата не случайно са станали такива.

Sony RX100 IV, статив
32 mm, iso 125, f/4, 1/6 сек.

Около час преди изгрева най-високите облаци започват леко да променят цвета си.

Единственото условие, за да работи това клише обаче, е да намерите красиво дърво! Някой вековен дъб, например! Който е преживял последните 250 години от историята ни и ако се постараем да не му вредим, може би ще стои на мястото си още два пъти по толкова.

Sony RX100 IV, статив
32 mm, iso 125, f/4, 1/50 сек.

Скоро след това небето избухва в невероятни цветове.

Е, миналата година, горе-долу по това време, след не малко часове прекарани в разгеждане на сателитни снимки, успях да намеря такова дърво. Дори отидох да го снимам, но след това забравих за него. По стечение на обстоятелствата, тази година на същата дата, отново пътувах по тъмно към него. За пореден уикенд с Румен гонeхме изгревa.

Sony RX100 IV, статив
32 mm, iso 125, f/4, 1/500 сек.

Секунди преди слънцето да се покаже на хоризонта.

Въпреки че пристигнахме до дъба близо час преди изгрев, първите нюанси на розово в небето вече се бяха появили. Очертаваше се страхотен изгрев. Перфектен за идеята, която си бях наумил. Наскоро си бях взел dummy батерия за малкото Sony RX100 IV, с помощта на която да мога да снимам хиляди кадри в продължение на часове (не обичайните 200-300 кадъра, които издържа оригиналната батерия), с идеята да го използвам за снимане на таймлапси. Ако се чудите какво животно е това и става ли за ядене, може да погледнете ТУК, за да видите резултата от моя малък експеримент. Накратко, таймлапсът е начин да забързате времето, да видите как се движи света около нас със скорост, която не може да бъде възприета от нашия мозък. На посоченият линк може да видите един цял час от този неделен изгрев, събран в по-малко от минута.

DJI Mavic 2 Pro
28 mm, iso 100, f/4, 1/200 сек.

След като невероятното шоу на изгрева приключи, естествено извадихме и дроновете да побръмчим малко. Тук вече нямаше как да избегнем кафявия цвят на заобикалящия ни пейзаж, но пък дървото хвърляше невероятна сянка, с която се заиграхме.

DJI Mavic 2 Pro
iso 100, f/4, 1/240 сек.
вертикална панорама от 3 кадъра на 28 mm

Накрая слънцето се вдигна съвсем високо и събрахме цирка. Но какъв вълнуващ старт на деня само! А целият ден, бе все още пред нас. Това да ставаш рано през уикенда си има и своите предимства!

 

Още мои снимки може да намерите на Facebook страницата ми.

Коментирайте и споделяйте на воля :)

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s