В полите на Копрен

24 октомври 2009

След последната ми разходка до водопада Бела Вода, апетита ми за есенни снимки на водопади достигна критични стойности. Затова с познат решихме да се метнем до Копренските водопади и да ударим по някоя есенна снимка… ако въобще беше останало нещо от есенната премяна след ранно-октомврийския сняг по тези места. За щастие в ниските части есента беше в разгара си.

IMG_5027

Още от самото начало верния пазач на хижа Копрен реши да ни съпроводи по горските пътеки. На нас пък ни хрумна да го наречем Златко Копренеца :)

IMG_5042

Още със стигането до реката разбрахме, че ни очакват големи приключения… Докато един се крепи върху хлъзгавите камъни в реката и снима счупени мостчета…

IMG_5056 - IMG_5059

… другият снима как първия се суети около статива. Не подозирахме, че през половината ден ще си разменяме репликите „Ще мръднеш ли маааалко натам…” и „Само да направя и тази снимка…”. Но какво да се прави, рискове на професията. За да избегнем този момент, реших да избързам малко напред. Веднъж вече опитал от кюфтенцата в раницата ми, Златко ме последва. Всъщност той водеше, а от време на време се обръщаше да провери дали го следвам.

IMG_5064

Често заставаше по много интересен начин, но докато наглася всички настройки и пусна таймера за снимане и Златко хукваше нанякъде… Най-накрая реши, че ме е мъчил достатъчно и ме остави да направя поне една снимка, на която да не изглежда като профучаващ жълт призрак.

IMG_5066

Доволен от това, продължих нагоре към първия водопад.

IMG_5079 - IMG_5084

IMG_5076

Последваха няколко кадъра от пътеката, която се изкачва покрай него…

IMG_5092 - IMG_5094

… за да стигна до горната каскада. Не е никак лесно да се снима почти 8-метров водопад от непосредствена близост. Затова се наложи направата на 13 снимки, които след това „заших” в една голяма панорама.

IMG_5098 - IMG_5110

Докато се отдръпна за по-различна гледна точка…

IMG_5132 - IMG_5135

… и спътникът ми ме настигна. За наше голямо нещастие малко след него се изсипаха и цял автобус туристи. Също като нас те бяха решили да минат по малкия кръг на Копренската екопътека, но за наше успокоение, нямаха намерение да се застояват дълго на водопадите. По една бърза снимка за спомен и толкова. Докато ги изчаквахме да продължат реших да снимам плъзналите из цялата гора дъждовници.

IMG_5142

Някъде в цялата суматоха изгубихме нашия верен другар Златко, който броени минути преди това доброволно ми позира за още една снимка.

IMG_5125 - IMG_5129 Пазачът на водопадите

След изкачването на поредния праг пред нас се откри Ланжин скок.

IMG_5137 - IMG_5140

Планината пази своите тайни и при опита си да го снимам от самата рекичка облак от водни капчици, носен от насрещния вятър, се нахвърли върху обектива ми… След 10 минути чакане филтъра най-накрая изсъхна и успях да го избърша с кърпичката, за да не останат замазани петна по него. Неволята ми каза да си избера позиция малко по-нагоре, където огромната скала в основата на водопада пази завет.

IMG_5144

След това вместо да продължим по пътеката двамата плъзнахме като мънички мравчици по камъните около водопада в търсене на нови гледни точки.

IMG_5162 - IMG_5165

IMG_5172

IMG_5173 - IMG_5177

Играта на водата беше невероятно красива и опияняваща.

IMG_5168

IMG_5170

IMG_5187

С големи усилия се добрах и до скалата над самия водопад.

IMG_5202

След като прекарахме няколко часа, унесени в снимането на Ланжин скок, намерихме отново пътеката и продължихме нагоре. Последва стръмно изкачване преди да излезем на тази колибка, където спряхме да похапнем.

IMG_5215 - IMG_5217

На тази височина обаче падналия преди време сняг не беше пощадил листата. Затова прибрахме стативите и потеглихме отново през гората към местността Збег. След половин час излязохме от гората. Над нас се извисяваше връх Копрен (1964 м.)…

IMG_5220

… а в далечината се стелеше мъгла…

IMG_5241

… която бавно пълзеше нагоре по склоновете на планината.

IMG_5261

Веднага разпънахме стативите, окупирахме по една скала и започнахме с панорамите.

IMG_5242

Не след дълго стигнахме и до Збег. От там се откриваше невероятна гледка към подножието на планината.

IMG_5280

Долу в ниското, някъде на 400 метра под нас се беше сгушила хижа Копрен.

IMG_5295

Последва близо едночасово спускане, придружено с няколко подхлъзвания, едно падане и многобройни прескачания на повалени от ураган букови дървета. За наш късмет затворихме малкия кръг на екопътеката във възможно най-точния момент. Слънцето тъкмо се беше скрило зад връх Три чуки.

IMG_5317 - IMG_5332

Направихме по още няколко снимки с последната останала светлина след залеза, взехме си довиждане със Златко който отново тичаше около хижата и си тръгнахме.

IMG_5337

15 мнения за “В полите на Копрен

 1. Здравейте :)
  Много приятно съм изненадана от Вашият блог. Страхотни снимки. Моля кажете къде бих могла да ги видя малко по-големи? И още един въпрос ако позволите – бихте ли ми казали какви филтри сте ползвали? Прекрасни цветове.
  Моите поздравления
  Галя

 2. Благодаря :) Снимките ги качвам малко по-големи в панорамио, но не всички. А иначе използвам само поляризационен филтър.

 3. За пореден път страхотно! :) Макар и не съвсем като на живо, се усеща атмосферата на планината!!! :)
  Честно казано, не знаех за тази хижа в Стара планина. А маркировката на какъв маршрут е?

 4. Маркировката е на малкия кръг от Копренската екопътека. Унесени в снимането, времето ни стигна само за него. Само на Ланжин скок изгубихме сигурно 2 часа! А и кръга все пак не е чак толкова малък – 10-ина километра, според GPS-a. Лошото е, че както всички екопътеки в нашия край и тази не е добре поддържана, маркировката на места се губи, мостчетата над реката са или счупени или изобщо ги няма… А по думите на моя познат, големия кръг е в още по-диво състояние.

 5. 10-ина км, звучи добре. :) Жалко, че такива иначе добри инициативи за пътеки не се поддържат. Като каза къде точно е мястото и поразтърсих, връх Трите чуки изглежда страхотно! Има ли някаква пътека до него или не е разрешено заради граничната зона? Някой път може и до там да се поразходя!

 6. Тръгваш по тъмно преди изгрев и се прибираш по тъмно след залез… това е формулата да се премине през чуките с едно условие да е през вр. Копрен… при другите варианти е възможно слизането да се осъществи по начин съвсем различен от планирания!:-)))

 7. Това е като в страната на чудесата..Направо искам да открия това място и да остана там завинаги..

 8. Привет, Тих:)
  Прекрасни снимки… но знаеш ли кое е по-важно? Някак ме карат да усещам живота по-силно, гледайки ги. Не просто да им се радвам.

 9. tova mqsto e napravo velikolepno no ice ne ste napravili snimkite kakto trqbva za6toto tezi mesta izob6to ne sa takiva … !!! kak moje da se podigravate s takova prekrasno mqsto kato KOPREN ..?? !!!!!

 10. Кое не им е наред на снимките и защо мислите, че се подигравам с това място?! Мястото си е точно такова, а през есента времето там е доста динамично.

 11. Здравейте Тихомир, страшно съм впечатлена от вашите снимки, ако е удобно разбира се бихте ли ми казал на каква бленда и скорост ги снимахте? Гледната ви точка и цветовете са зашеметителни. Благодаря предварително!

 12. Ами зависи от снимката, по принцип оставям exif данните, така че може да видите и сама на всяка снимка :)

 13. Прекрасно начинание, момчета! Хубаво е България и светът да видят красотата на този райски кът /визирам цялата община Георги Дамяново/! Жалко, че властимащите там не помагат за развитие на селския туризъм. Няколкото палати ,финансирани с европари не са за туризъм , а тузарски напъни. Колкото и да уважавам новата кметица на общината не вярвам тя да защити местните /както кметицата на село Гела/. Нашата мила и добра Цветелина е просто послушен изпълнител. Не й се сърдя, но ме боли, че този край отдавна можеше да живее по-добре, вместо да се топи непрекъснато.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s