ЗИМА 2022-23

Тази зима започна обещаващо! Още ноември падна хубав сняг в планините и зимното настроение пристигна. Фотографите точехме лиги, а скиорчетата точеха кантове. Метеоролозите говореха, че трета поредна година тихоокеанското течение Ла Ниня ще донесе големи порции сняг в северното полукълбо. Така и стана! Ама не в Европа… В Северна Америка чета за рекордни 11-13 метра сняг за последните 3 месеца, гледам снимки от езерото Тахо, там хората не могат да си намерят не просто колите, там не могат да си намерят къщите под снега! Или да излязат от тях… А у нас, с изключение на 1-2 уикенда, почти не видяхме сняг. Нооо, да го подкараме все пак хронологично.

ДЕКЕМВРИ

Декември стартира с една прекрасна разходка до х. Ехо, в една още по-прекрасна компания. Планът беше да минем по една по-малко известна пътека – от проход Богое през вр. Кашка и вр. Ушите.

Sony RX10 III, от ръка
600 mm, iso 100, f/4, 1/1000 сек.

Напук на прогнозата за лошо време и плътна мъгла, взехме че хванахме страхотни условия! Мъглата се стелеше в краката ни като спокойно море, всякакви ридчета и връхчета около нас стърчаха като малки островчета, а други по-високи облаци преливаха през главното било и рисуваха невероятни картини.

Sony RX10 III, от ръка
288 mm, iso 100, f/4, 1/250 сек.

Гледките се редуваха една след друга, а този маршрут се оказа истинско бижу! Толкова се бяхме отплеснали в зяпане и снимане, че не усетихме кога наближи залеза, а ние все още бяхме далеч от крайната цел. Само още една последна снимка обаче, преди да прибера фотоапарата.

Sony RX10 III, от ръка
95 mm, iso 200, f/4, 1/125 сек.

Челници, котки и газ напред по тясното ръбче. В един момент мъглата ни захлупи напълно и последва играта „Намери следващото колче в тъмницата при 2 метра видимост“. Не е за пръв път.
На другия ден брулеше вледеняващ вятър, а гледките не спираха да удивляват! Имаше огромно слънчево хало, точно над Юмрука.

Sony RX10 III, от ръка
24 mm, iso 80, f/5.6, 1/1000 сек.

А мъглите отново препускаха през билото и рисуваха сурови, но красиви картини! Истинска зимна планина!

Sony RX10 III, от ръка
95 mm, iso 80, f/9, 1/1000 сек.

На връщане, вятърът и мъглата бяха сътворили чудеса в гората.

Sony RX10 III, от ръка
152 mm, iso 100, f/4, 1/640 сек.

Както казах, зимата започна обещаващо! Иииииии след това някой натисна някакво копче някъде и всичко приключи. Температурите скочиха до над 10°С, курортите отложиха откриването на зимния сезон, а аз закрих годината карайки колело по тениска.

ЯНУАРИ

Новата година стартира безснежно в Родопите. След това продължи с безнежна разходка до х. Тъжа. Най-накрая към средата на месеца успях да намеря малко сняг на вр. Белмекен. Ама толкова малко, че дори и снегоходки не ми се наложи да слагам. Но пък за снимки донякъде ставаше. Вятърът беше рисувал красиво по околните склонове.

Sony RX10 III, от ръка
600 mm, iso 64, f/8, 1/500 сек.
Sony RX10 III, от ръка
600 mm, iso 64, f/5, 1/2000 сек.

Както винаги на самия връх брулеше зловещо и не можеше да се стои много-много. А слизането, за разлика от безкрайното качване, винаги разкрива красиви гледки. Хоп, тук връхче, хоп, там язовирче.

Sony RX10 III, от ръка
182 mm, iso 64, f/5, 1/1000 сек.

В края на месеца и Витоша показа малко зимни красоти.

Canon EOS 80D, Canon EF 50/1.4, от ръка
50 mm, iso 1600, f/1.8, 1/160 сек.

ФЕВРУАРИ

В началото на февруари отнякъде се зададе студен атмосферен фронт и изсипа над метър пудра по склоновете на Стара планина. Дивото зовеше и нямаше как да устоим. Събрахме се стегната група и се нахендрихме на едни склонове и в едни условия, където нямаме работа. С две думи – красиво бедствие! Цял уикенд не видяхме нищо друго освен сняг, мъгла и входната врата на хижа Бенковски. Но пък беше страхотно!

Samsung Galaxy S10+, RAW, от ръка
23 mm, iso 50, f/2.4, 1/2100 сек.

След това дойде време и за 3 дни приключения и адреналин по време на традиционния зимен фестивал на хижа Плевен. Ами… какво да ви кажа… температурите си бяха направо пролетни и фестивала премина в лежерно кибичене и яко лафче на хижата. Но пък там човек никога не може да се оплаче от гледките!

Sony RX10 III, от ръка
79 mm, iso 100, f/5.6, 1/500 сек.

Иииии общо взето това беше за зимата. Слаба реколта, но пък си имаше своите красиви моменти. Навън вече чуруликат птички, цъфтят всякакви шарени цветя, а аз трябва да ъпгрейдвам байка и да го разкатая от каране. Трябва да се влиза във форма, че за лятото има големи планове, ама какво и дали, само времето ще покаже.

Вашият коментар